28. augusts, 2023

Aizvadīta pirmā laikmetīgās mākslas nometne

No 14. līdz 18. augustam Valmierā norisinājās Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LCCA) starptautiskā projekta Mākslinieks ir klātesošs organizēta laikmetīgās mākslas vasaras nometne, kuras laikā bērniem un jauniešiem no sešām Latvijas skolām un bērniem un jauniešiem no Valmieras bija iespēja darboties kopā ar māksliniekiem no Latvijas un Norvēģijas.

Projekts “Mākslinieks ir klātesošs. Laikmetīgās mākslas rezidences skolās”, kas tiek īstenots ar EEZ grantu atbalstu, sākās šī gada sākumā, un tā ietvaros mākslinieki Kristīne Brīniņa, Vika Eksta, Gundega Evelone, Anda Lāce, Eva Vēvere, Artūrs Punte un Maksims Šenteļevs strādāja Latvijas skolās un kopā ar skolēniem īstenoja laikmetīgās mākslas projektus Liepājas Katoļu pamatskolā, Aglonas vidusskolā, Bolderājas pamatskolā, Antūžu pamatskolā, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā un Strenču pamatskolā.
No 14. līdz 18. augustam bērni un jaunieši no visām sešām Latvijas skolām satikās Valmierā – pirmajā laikmetīgās mākslas nometnē Latvijā. Koncertzālē “Valmiera”, jauniešu centrā “Vinda” un pilsētas ielās un parkos norisinājās vairāk kā 10 radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem vecumā no 6 līdz 18 gadiem, kas bija atvērtas gan rezidenču dalībniekiem, gan ikvienam interesentam. Jaunieši kopā ar rezidenču māksliniekiem, kā arī ar projekta partneriem – pieciem māksliniekiem no Norvēģijas mākslinieku kolektīva “Tenthaus” iepazina daudzveidīgo laikmetīgās mākslas pasauli un strādāja pie mākslas darbiem, kas no 7. septembra līdz 8. oktobrim būs skatāmi izstādē Rīgā, Vidzemes tirgū, festivāla Survival kit 14 ietvaros.
Māksliniece Anda Lāce kopā ar jauniešiem no Antūžu pamatskolas attīstīja rezidenču laikā izstrādāto “kāpura” ideju. Jaunieši to gan krāsoja spilgti dzeltenā krāsā, gan iekustināja nelielā performancē kopā ar bērniem no Valmieras. “Kāpura” dzeltenā krāsas kārta slēpj pārdomas par sevi un pasauli – kāpura vēdera daļa piepildīta ar vērtībām, labo sevī un apkārtējos, savukārt galvas daļā mīt problēmjautājumi, ko var transformēt labajā.
Skolēni no Liepājas Katoļu pamatskolas kopā ar horeogrāfi un kustību mākslinieci Kristīni Brīniņu turpināja darbu pie video instalācijas, kas būs skatāma rudenī gaidāmajā izstādē un, ietinoties Valmieras stikla šķiedras ražotajos košajos tīklos, uzbūra vērienīgu radošās darbnīcas “Atbalsta kalns” pasauli.
Nometnes laikā tapa Bolderājas un Daugavgrīvas lielformāta kartes, pie kurām strādāja māksliniece Gundega Evelone un meitenes no Bolderājas pamatskolas. Izvēloties krāsu shēmas, iezīmējot topogrāfiju, atlasot svarīgāko un atmetot lieko, jaunās mākslinieces trīs dienu laikā radīja savu teritorijas plānojumu, to papildinot ar īpašiem vietu marķējumiem, kuru nozīme izprotama vien vietējo pusaudžu auditorijai.
Strenču pamatskolas audzēkņi, piedaloties arī citiem interesentiem darbnīcas vadītāju Maksima Šenteļeva un Artūra Puntes uzraudzībā devās ierakstīt skaņas uz Gaujas “Krācītēm”, apstrādāja skaņas ierakstus un atskaņoja tos nometnes noslēguma koncertā. Visu nometnes laiku uz koncertzāles “Valmiera” skatuves atradās mākslinieku skaņu ierakstu studija, kur ikvienam bija iespēja iepazīt, kā darbojas analogo skaņu ierakstu ierīces un aplūkot mākslinieku radīto kinētisko skaņas objektu “Circus Solaris”.
Kāds būtu šodienas jauniešu vēstījums pieaugušajiem? Māksliniece Vika Eksta un Aglonas vidusskolas skolēni nometnes laikā centās formulēt Jaunības manifestu vizuālā valodā, radot iecerētās izstādes telpas dizainu, kas iekļāva fotogrāfiju atlasi, telpas modelēšanu, objektu veidošanu un pārveidošanu. Improvizētā foto studijā Valmieras koncertzāles grimētavā tapa Valmieras jauniešu pašportreti.
Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas audzēkņi kopā ar mākslinieci Evu Vēveri satikās darbnīcās, kurās tika pētītas balsis, apkārtējā vide, lietas, kas piepilda telpu, un veidi, kā tiek stāstīti stāsti laikmetīgajā mākslā. Procesa laikā grāmata tika izvēlēta kā izejas punkts, kuru transformējot, iespējams izstāstīt stāstu par mums pašiem.

Paralēli laikmetīgās mākslas nometnei trīs dienu garumā norisinājās atvērtās radošās darbnīcas kopā ar māksliniekiem no Latvijas un Norvēģijas mākslinieku kolektīva “Tenthaus” (Matilde Balatti, Stan D’Haene, Helen Eriksen, Ebba Moi, Belen Santillán, Ida Uvaas). To laikā vairāk nekā 100 bērni un jaunieši iepazina dažādas laikmetīgās mākslas izpausmes formas – kustību, improvizāciju un performanci, krāsu, ilustrāciju un animāciju, tēlniecību, skaņu un fotogrāfiju. Neparastākā darbnīca norisinājās Valmieras slidotavā, jauniešiem iejūtoties fantāziju tēlos un uz ledus laukuma atskaņojot iepriekš skaņu darbnīcā ierakstītos savu tēlu stāstus. Jaunieši atzina, ka šī darbnīca bija nometnes spilgtākā pieredze.
Visu nedēļu parkā atradās Emociju siena, kurā ikkatram garāmgājējam bija iespēja krāsās atveidot savas iekšējās sajūtas, savukārt Valmieras koncertzālē norisinājās ilustrāciju darbnīca ar Viviannu Mariu Staņislavsku – bērni radīja tēlus, iedvesmojoties no mākslinieka Māra Bišofa zīmējumiem un iedzīvinot tos nelielās animācijās.

Nometne tapa ciešā sadraudzībā ar Latvijas Dabas fondu, organizētajās darbnīcās un nometnē izvēloties domāt par klimatu, izmantojot ilgtspējīgus materiālus, un pārdomājot saražoto atkritumu daudzumu.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) saka lielu paldies nometnes komandai no biedrības Mellene, visiem iesaistītajiem skolēniem, vecākiem un skolu personālam, kā arī projekta sadarbības partneriem Valmieras novada pašvaldībai un Latvijas Dabas fonda projektam “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!”, kā arī atbalstītājiem: Valmiera Glass, Erica Synths, Ādažu čipsi, Selga, Gardu muti zelteri.