28. marts, 2023

“Broski bračuki” manifestē un raksta savus noteikumus

20. martā Gundega Makita Evelone viesojās Rīgas Bolderājas Jaunajā pamatskolā, lai satiktos ar skolēnu grupu, kura turpmāk darbosies mākslinieces rezidences projektā “Piejūras raksturs.” Izvēlētajā grupā ir desmit skolēni, kuri ir no 7. un 8. klasēm. Konkrētais skolēnu skaits bija Gundegas uzstādījums, jo viņai ir iepriekšēja profesionāla pieredze radošā darbā mazākās grupās, kā arī ir svarīga individuāla pieeja, lai izveidotu kontaktu. Ar atsevišķiem skolēniem nodarbības laikā sarunājās arī skolotāja Lolita Maderniece. Runājot ar skolēnu, Lolita pievērsa uzmanību tam, cik ieinteresēti skolēns darbojās Gundegas pirmās vizītes laikā skolā, kā arī, vai viņam ir interese par kādu no mākslas jomām, kāds ir skolēna redzējums un idejas. Tika veidots kontakts arī ar skolēnu no Ukrainas, lai sniegtu viņam iespēju radoši izpausties un labāk iepazītu Latvijas mākslas procesu noskaņu.
Tikšanās sākumā Gundega uzdeva skolēniem jautājumus par to, kāda ir viņu pēdējā izlasītā grāmata, noskatītā filma, vai kāds no skolēniem apmeklē mūzikas, mākslas skolu, kādi sporta veidi viņus aizrauj. Pēc tam māksliniece detalizētāk pastāstīja par projektu “Piejūras raksturs”, kura laikā taps skolēnu mākslas darbi. Sarunā viņa ar sava piemēra palīdzību paskaidroja, kāda nozīme ir mākslas darba idejai. Gundegai sākotnēji svarīga ir ideja un pēc tam tiek piemeklēts piemērots izpausmes veids.
Satikšanās otrajā daļā skolēni izdomāja savas grupas nosaukumu, katrs uzrakstot savu variantu. Kad vairākums nobalsoja par nosaukumu “Broski bračuki”, tika uzrakstīts manifests un iekšējās kārtības noteikumi. Piekrišanu noteikumiem un manifestu parakstīja katrs no biedriem. Nodarbības beigās skolēni uzrakstīja savu anketu, brīvā formā daloties informācijā par sevi, kura viņiem bija svarīga noteiktajā mirklī.
Tikšanās laikā klasvadības atbalstu sniedza skolotāja Lolita Maderniece, un kopīgo darbošanos fotografēja mediatore Lana Zujeva.