26. aprīlis, 2023

Mākslinieces Andas Lāces 5. vizīte Antūžu speciālajā internātskolā

Mūsu rezidences skolās ir jau pusceļā! Nupat ir aizritējusi mākslinieces Andas Lāces 5. vizīte Antūžu speciālajā internātskolā, kuru iemūžināja fotogrāfe Lita Millere.

Māksliniece Anda Lāce savās nodarbībās nozīmīgu vietu ierāda arī sarunām ar jauniešiem. Šoreiz nodarbības tēma bija veltīta pārmaiņām un pārejām, ko piedzīvojam savas dzīves laikā. Jaunieši bieži vien saskaras ar to, ka pārāk liels uzsvars tiek likts uz to, par ko viņiem jākļūst nākotnē, bet mazāk tiek novērtēts dzīves posms, kas tiek pavadīts ceļā uz pieaugušo dzīvi. Tomēr pārmaiņas ir svarīgas nevis ar to, ka novelk robežu starp “pirms” un “pēc”, bet gan atgādina, cik daudz potenciāla jau ir katrā no mums. Sarunas laikā ar Antūžu pamatskolas audzēkņiem par pārmaiņu simbolu tika izvēlēts kāpurs, kurš no kūniņas caur metamorfozi var tapt par taureni, kukaini vai zivi. Tādējādi, izmantojot kāpura simbolisko nozīmi, māksliniece skolēnus praktiski iepazīstināja ar performanču mākslu, šoreiz pievēršoties jēdzieniem “simbols” un “rituāls”. Tā vietā, lai cildinātu tikai kāpura nākotnes formu, māksliniece kopā ar jauniešiem uzzīmēja kāpura ķermeni un piepildīja to ar katra skolēna labajām domām, ko katrs novērtē sevī un pasaulē, kurā dzīvo šodien. Līdzīgi taču varam domāt par cilvēka ceļu no bērnības līdz pieaugšanai, nenodalot tos kā divus atsevišķus, vai ne?
No papīra tika veidots ļoti liels un apaļīgs kāpurs, uz kura ķermeņa skolēni zīmēja un rakstīja lietas, kuras novērtē šodienā. Galvas daļa kāpuram tika pietaupīta cerībām par nākotni – pārdomām, kas būtu nepieciešams, lai paši un pasaule taptu labāki. Noslēgumā skolēni izmantoja otas ar gariem kātiem, lai noklātu kāpuru ar saulaini dzeltenu krāsu!

Mākslinieces Andas Lāces braucienu uz Antūžiem pavadīja fotogrāfe Lita Millere, izglītības programmu vadītāja Māra Žeikare un mediatore Aija Putniņa. Sirsnīgs paldies par uzņemšanu skolas personālam un īpaši skolotājai Maritai par atbalstu nodarbību laikā!

🐛🐛🐛