26. marts, 2023

“Jelgava manām acīm” – JSVĢ skolēni ved mākslinieci Evu Vēveri pilsētas izpētes tūrē

22. martā projekta “Mākslinieks ir klātesošs – laikmetīgās mākslas rezidences skolās” ietvaros māksliniece Eva Vēvere ar mediatori Evelīnu Andžāni tikās ar Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolēniem jau ceturto reizi – šoreiz skolēnu pašu veidotā ekskursijā “Jelgava manām acīm”. Atsevišķi 10. un 11. klašu skolēniem tika uzdots individuāli izstrādāt maršrutu, iekļaujot tanī sekojošus pieturas punktus: vietu, kur satiekas atšķirīgais; vietu, kur redzamas normas/ sabiedrības noteikta kārtība; vietu, kur ir veiksmīgi realizētas idejas; mirušo zonu jeb vietu bez enerģijas, kā arī vietu, ko skolēni uztver kā “savu” un kur viņiem patīk uzturēties. Māksliniece ar mediatori iejutās tūristu lomā, un primārais šoreiz bija skolas audzēkņu skatījums uz savu pilsētu, pastāstot par vietām, ar kurām viņi identificējas vai kurās saskata potenciālu savu ideju realizēšanai nākotnē, mazāk – klasiskās tūristu takas un apskates objekti.
Ar prieku jāatzīst, ka liela daļa skolēnu bija ieinteresēti dalīties tajā, kādi procesi notiek viņu pilsētā un ko viņi redz kā neesošu un vēlētos mainīt tajā. Izvēloties vietu, kur veiksmīgi tikusi realizēta ideja, nejaušā kārtā abas klases bijušas vienisprātis – vienīgā Jelgavā brīvdabas mākslas galerija, kas atrodas mazā, teju manāmā šķērsielā pie Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas. Vaicāti par to, vai paši vēlētos izstādīt savus darbus šādā formātā, liela daļa atbildēja apstiprinoši, jo vietas izvēle ir gana netipiska, un tur ir patīkami uzturēties un vērot mākslas darbu. Pārsteidzoša šķita 11. klases mirušās zonas jeb vietas bez enerģijas izvēle – Raiņa parks un tanī esošā sen neaktīvā strūklaka. Skolēni atzina, ka viņi vēlētos, lai parku infrastruktūra kopumā Jelgavā tiktu uzlabota un vide būtu mazāk nomācoša, trenažieri salaboti, parka soliņi vairs nekalpotu bezpajumtniekiem par mājām, kamēr 10. klases skolēni šo vietu izvēlējās, kā sev tīkamu, kurā vasarā ir patīkami vērot zālājā cilvēkus sauļojamies un baudot ēdienreizi. Kā viena no vietām, kur satiekas atšķirīgais, tika izraudzīts krustojums, kas šķir Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romas katoļu katedrāli no pāri ielai esošā ātrā ēdināšanas restorāna “Hesburger”, kur, kā skolēni novērojuši, cilvēki pēc baznīcas apmeklējuma mēdz iegriezties pēc kādas ātrās uzkodas, un tas ir gluži vienkārši cilvēcīgi. Vērtīgi un savstarpēji vienojoši bija ceļa posmi, kas veda no viena pieturpunkta uz otru – Eva un Evelīna veda brīvas sarunas ar skolēniem, kuri dalījās ar savām mīļākajām humpalu vietām, kinoteātra trūkumu Jelgavā, jestrajiem svētkiem, sākot no piena paku laivu regatēm līdz pat smilšu un ledus skulptūru festivāliem, un ieteica ne par ko neizbraukt no Jelgavas neizbaudījušām kafejnīcas “Silva” firmas kūku “Vēja zirdziņš”! Kā vieta, kur abu klašu skolēni bieži uzturas un jūtas tai piederīgi, tika izvēlēta kultūrvieta/ krogs “Melno Cepurīšu Balerija” – vieta ar patiesi pretimnākošu personālu, saimnieku, kurš pastāstīja skolēniem vairāk par kroga kultūru, noteikumiem un vēsturi. Noslēdzot ekskursiju ar 10. klases meitenēm, māksliniecei Evai ar mediatori Evelīnu izdevās ieturēt kopīgu pusdienu pārtraukumu Balerijā, kura laikā tika uzsvērts, ka šī ir gandrīz vienīgā vieta Jelgavā, kur jauniešiem pavadīt laiku, baudot garšīgu ēdienu par demokrātisku samaksu viņiem radniecīgā atmosfērā un/ vai apmeklējot sev mīļa alternatīvā mākslinieka koncertu. Kā patīkams atzinums šķita skolēnu spēja izvērtēt savas pilsētas plusus un mīnusus. Viņi arī atzina, ka vēlētos, lai par viņu vecuma jauniešiem piemērotām aktivitātēm un vides tīrību pilsētā tiktu padomāts vairāk, jo, piemēram, vasarā šī iemesla dēļ daži izvēlas braukt uz Ozolniekiem (ciems netālu no Jelgavas), lai izpeldētos ezerā un pastaigātos pa meža takām.
Nākamā mākslinieces Evas Vēveres vizīte Jelgavā plānojas 28. martā, kad ar skolēniem tiks izrunāts pieredzētais iepriekšējās nodarbībās, kā arī tiks plānota turpmāko meistarklašu norise.