30. augusts, 2023

Laikmetīgās mākslas izstāde “Mākslinieks ir klātesošs”

No 7. septembra līdz 8. oktobrim Starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit 14 ietvaros Vidzemes tirgū, Rīgā ir aplūkojama izstāde “Mākslinieks ir klātesošs”. Izstāde ir daļa no projekta “Mākslinieks ir klātesošs. Laikmetīgās mākslas rezidences skolās”, kas tiek īstenots ar EEZ grantu atbalstu. 

Mākslinieki Kristīne Brīniņa, Vika Eksta, Gundega Evelone, Anda Lāce, Eva Vēvere, Artūrs Punte un Maksims Šenteļevs šī gada pavasarī veidoja laikmetīgās mākslas projektus 6 Latvijas skolās – Aglonas vidusskolā, Antūžu pamatskolā, Bolderājas pamatskolā, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā, Liepājas Katoļu pamatskolā un Strenču pamatskolā. Mākslinieku rezidenču rezultātā tapa 6 mākslas darbi, kas redzami izstādē – foto, skaņu un telpas instalācijas, objekti un videodarbi, kā arī performances, kurās piedalās paši jaunieši. Izstādes atklāšana kopā ar visiem projekta dalībniekiem notiks 8. septembrī pl. 15.00.

Izstādē redzamie darbi ar dažādu laikmetīgās mākslas mediju starpniecību atklāj jauniešiem Latvijas reģionos aktuālas tēmas. Projekta kuratore ir Māra Žeikare (Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs), projekta līdzkuratori ir mākslinieku kolektīvs “Tenthaus” no Norvēģijas, kas sniedza atbalstu  un dalījās ar savu pieredzi Norvēģijas skolās, atklājot, kā ieviest un adaptēt ilgtermiņa mākslinieku rezidenču iniciatīvu Latvijas skolās.

Izstāde bez maksas aplūkojama Vidzemes tirgus teritorijā, kioskos pie paviljona (ienākot tirgus teritorijā no Brīvības ielas puses) katru dienu no 12.00-19.00, izņemot pirmdienas. Trešdienas vakaros izstāde skatāma līdz pat 21.00. Sestdienās izstādē klātesoši būs arī paši mākslinieki un skolēni no iesaistītajām skolām. 9. septembrī mākslas mediatoru lomā iejutīsies jaunieši no Jelgavas, kuri darbojušies kopā ar mākslinieci Evu Vēveri, 16. septembrī par izstādē redzamajiem darbiem pastāstīs Maksims Šenteļevs un Artūrs Punte kopā ar bērniem no Strenčiem. 23. septembrī izstādes mediatori būs jaunieši no Bolderājas, kuri kopā ar mākslinieci Gundegu Eveloni pētījuši savu apkaimi, bet ciklu 30. septembrī noslēgs jaunieši no Aglonas kopā ar mākslinieci Viku Ekstu. 

Izstāde ir daļa no plašāka projekta, kura ietvaros norisinājās mākslinieku rezidences 6 Latvijas skolās, iesaistot vairāk kā 100 skolēnus no 3. – 12. klasei, “Tenthaus” atbalsta lekcijas māksliniekiem, nodarbību cikls skolotājiem un vasaras nometne bērniem un jauniešiem Valmierā. Pašlaik top metodiskais materiāls skolotājiem “Kā iekļaut laikmetīgo mākslu savās stundās”, kas tiks prezentēts šī gada nogalē.

Aicinām skolas pieteikt bezmaksas ekskursijas izstādē, sazinoties ar diana@lcca.lv vai mara@lcca.lv vai zvanot 29586893.