9. februāris, 2024

LCCA sadarbība ar Norvēģijas mākslinieku kolektīvu TENTHAUS projektā Mākslinieks ir klātesošs

Projekts “Mākslinieks ir klātesošs. Mākslinieku rezidences skolās” tapis ciešā sadarbībā un sadraudzībā ar mākslinieku kolektīvu TENTHAUS no Norvēģijas. Septiņi latviešu mākslinieki un projekta komanda ik mēnesi tikās online mentoringa sesijās, lai pārņemtu norvēģu mākslinieku zināšanas un uzklausītu pieredzes stāstus, kas kalpoja kā vadlīnijas, veidojot mākslinieku rezidences Latvijas skolās. Sesiju video ieraksti ar subtitriem latviešu valodā ikvienam interesentam pieejami LCCA vimeo kontā:
Tenthaus Norvēģijas skolās – pieredzes stāsti
Mentoringa sesija ar Lise Bjørne Linnert
Mentoringa sesija ar Lucia Aragon

Nākamais sadarbības etaps tika īstenots 2023. gada 14.-18. augustā – laikmetīgās mākslas vasaras nometnē Valmierā, kurā latviešu un norvēģu mākslinieki kopīgi izstrādāja 10 nodarbības un tikās ar bērniem un jauniešiem no visas Latvijas. Savukārt projekta kulminācija – mākslinieku un skolēnu kopīgi veidoto darbu izstāde – no 7. septembra līdz 8. oktobrim bija skatāma laikmetīgās mākslas festivālā Survival kit 14.
Nometnes laikā tika turpināts darbs pie mākslinieku rezidencēs uzsāktajiem projektiem – Kristīne Brīniņa un skolēni no Liepājas Katoļu pamatskolas darbojās kustības un ķermeņa izpētes laukā, Vika Eksta un Aglonas vidusskolas jaunieši strādāja fotogrāfijas medijā,  Maksims Šenteļevs un Artūrs Punte bērniem no Strenču pamatskolas sniedza iespēju izmēģināt dažādas skaņu ierakstu un apstrādes tehnikas, Anda Lāce kopā ar Antūžu pamatskolas skolēniem mācījās sadarboties, lai performatīvi iedzīvinātu pašu radīto Kāpuru, Eva Vēvere un Jelgavas Spīdolas valsts ģimnāzijas jaunieši pētīja radošās pašrefleksijas iespējas un izmēģināja spēkus darbnīcu vadīšanā gan saviem vienaudžiem, gan pieaugušajiem, savukārt Bolderājas pamatskolas audzēknes kopā ar Gundegu Eveloni pārradīja Daugavgrīvas un Bolderājas topogrāfiju, veidojot lielformāta kartes.

Līdztekus nometnei norisinājās atvērtās darbnīcas, kurās dalību varēja ņemt ikviens interesents. Tajās piedalījās vairāk nekā 100 bērni un jaunieši no Valmieras un tās apkārtnes. Darbnīcu koncepti tika izstrādāti jūnijā, kad latviešu mākslinieki un pārstāvji no LCCA devās pieredzes apmaiņā pie projekta sadarbības partneriem – mākslinieku kolektīva TENTHAUS, kas bāzēts Oslo, Norvēģijā. Laikmetīgās mākslas vasaras nometnes laikā turpinājās iesāktā sadarbība, realizējot publisko programmu un māksliniekiem veicot praktisku pieredzes apmaiņu darbā ar bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Kustību māksliniece Īda Uvās (Ida Uvaas) pievienojās Kristīnei Brīniņai un Gundegai Evelonei, Helēna Ēriksena (Helen Eriksen) darbojās kopā ar Evu Vēveri, Eba Moija (Ebba Moi) strādāja plecu pie pleca ar Andu Lāci, Belēna Santilāna (Belen Santillan) darbojās kopā ar Viku Ekstu, savukārt Stan Deān (Stan D’Haene) sadarbojās ar Maksimu Šenteļevu un Artūru Punti.

Mākslinieki atzīst, ka šī sadarbība bijusi vērtīga daudzos aspektos – ne vien apmainoties ar radošām idejām un apgūstot metodes darbam ar skolēniem un skolotājiem, bet arī ielūkojoties mākslinieku grupas TENTHAUS darbības modelī – viens no tā pamatprincipiem ir artist-in-school, kura mērķis ir veidot mākslā balstītas pieredzes apmaiņas, atklājot jaunas pieejas laikmetīgās mākslas izglītībā. TENTHAUS aizsākās kā projekts, kurā mākslinieki sāka strādāt kādā Norvēģu skolā. Tas izrādījās veiksmīgs gan māksliniekiem, gan skolēniem, un dažādās formās tiek turpināts joprojām, iesaistot arvien daudzveidīgāku radošo personu loku. Šobrīd TENTHAUS ir gan izstāžu un mākslas projektu telpa, gan pārvietojama mākslinieku studija P1. TENTHAUS mākslinieki projektā veica mentoringu, dalījās zināšanas par rezidencēm un sadarbību ar skolām, kā arī sniedza atbalstu un praktisku palīdzību, kas kalpoja kā vadlīnijas Latvijas māksliniekiem viņu veidotajās rezidencēs. “Projektā “Mākslinieks ir klātesošs” mums bija iespēja dalīties ar savu ilggadējo pieredzi darbā ar skolām, kā arī eksperimentēt ar jaunu lomu projektā – šeit mēs koncentrējāmies uz māksliniekiem – gada garumā veidojām atbalsta sistēmu, daloties pieredzē, idejās un praktiskos padomos, kas noderēja, veidojot mākslinieku rezidences Latvijas skolās. Projekta ietvaros guvām iespēju darboties kolektīva mentoringa formātā, kas arī mums bija jaunums,“ par savu pieredzi saka Matilde Balatti, projekta vadītāja no TENTHAUS.

Momentum biennāles “Together as to gather” vizītes laikā Norvēģijā tika izveidota raidieraksta sērija, kurā LCCA komanda, latviešu mākslinieki un TENTHAUS pārstāvji reflektē par kopīgo projektu, tā izaicinājumiem, sadarbības modeli un pieredzēm. Raidieraksts klausāms angļu valodā Tenthaus Radio:
Mementum Radio: klausies Spotify
Mementum Radio: klausies Apple Podcasts